Sinds 2007 werk ik als part-time docent Cultuur & Publiek bij de Master Arts & Heritage: Policy, Management & Education aan de Universiteit Maastricht. Deze eenjarige Master leidt studenten op voor functies in de culturele en erfgoedsector.

Jaarlijks worden rond de 50 studenten geselecteerd voor deze Master. Een klein deel volgt de Master in het Nederlands. De overige studenten komen van over de hele wereld en volgen de Master in het Engels.


Foto: Amsterdam Museum, Caro Bonink
Foto: Amsterdam Museum, Caro Bonink

Ik geef de professional workshops ‘Cultural Policy Analysis & Evaluation’ en ‘Strategic Planning for Cultural Institutions’. In dit laatste vak werken studenten aan real life cases uit de cultuursector. Momenteel worden de cases ingebracht door: Amsterdam Museum, Van Gogh Museum, Paradiso Melkweg Productiehuis en De Appel. Medewerkers van deze instellingen formuleren een kwestie waarmee zij te maken hebben in hun werk. De studenten gaan vervolgens in groepjes aan de slag om een externe analyse te maken. Een bezoek aan Amsterdam, waarbij zij in gesprek gaan met de deelnemende instellingen, maakt ook deel uit van deze eerste fase. Vervolgens schrijven de studenten individueel een publieksstrategie voor een van de instellingen.

Hiernaast ben ik betrokken bij de keuzevakken Arts & Audiences 1 en 2. In het eerste deel maken studenten onder andere kennis met het doen van publieksonderzoek. In het tweede deel werken studenten aan projecten waarin publieksonderzoek een rol kan spelen. Daarnaast begeleid ik stages en scripties van deze opleiding.